Å være uvenner med magen

Det er utrolig vanskelig å skrive dette, som sikkert andre bloggere har skrevet før, har dette innlegget lagt lenge i arkivet. Jeg vil så gjerne skrive og åpne opp om vanskelige temaer, men det er tøft. Hvorfor? Fordi dette er så sinnsykt personlig og langt utenfor hva jeg egentlig ville skrevet på bloggen. Dette er et sensitivt tema, men jeg vet det berører svært mange. Jeg skrev til og med om dette for en stund tilbake.

Det startet med en utrolig hektisk høst i fjor, med både praksis og eksamen, og jeg kjente på det en god del, men spesielt psykisk. De siste ukene før jul satt jeg og leste dag inn og dag ut, med lite variasjon i matveien. Helt siden jeg var liten har jeg slitt med magen. Det vil si at jeg i en alder av 11 år fikk ultralyd av magen fordi jeg hadde så vondt. Endoskopi, spesialisttimer og flere prøver har vært en del av hele prosessen. Den gang fikk jeg høre at det var psykisk og at de ikke kunne finne noe. Men smertene fortsatte. Jeg reagerte på det meste, og hele oppveksten min har vært plaget av det. Det var likevel ikke før januar i fjor at jeg fikk skikkelige problemer.

IBS

Synes navnet på diagnosen er utrolig kjip, haha. Irritabel tarm syndrom. Altså, hvem vil egentlig assosieres med det? Men vet du? Magen min er helt j*vla irritert og da jeg i januar fikk slappet av etter eksamen, var det som at magen streiket. Alt jeg spiste, kom ut, med én gang! Vi snakker opp til 10 ganger hver dag. Det var helt forferdelig, og jeg skjønte at det var noe gale. Jeg gikk til legen etter et par uker, fordi jeg ikke fikk i meg mat. Ingenting fristet, fordi jeg bare visste at det ikke ville gå. Hun sjekket meg, og konkluderte med at jeg mest sannsynlig hadde IBS. Hun fortalte meg at det ofte kan komme av stress, og at i stressende perioder vil bli verre hvis man påfører kroppen mye stress og press. Med FOODMAP- katalogen, gikk jeg ut derfra, ikke så mye smartere enn da jeg gikk inn. Fordi jeg, som sykepleierstudent, allerede hadde søkt symptomene. Det vil ikke være noe som fungerer som en kur, men man kan gjøre ting bedre med å forhindre å irritere den fordømte magen. Jeg fikk dessuten også mye angst for å spise, fordi jeg var redd for å få vondt. Jeg holdt meg unna mat, men med en gang jeg spiste kjente jeg at jeg ble dårlig.

Visste du at over én million nordmenn lider av irritabel tarm? Men hører vi mye om det? Nope.

 Hva skjer nå da?

For det første, kuttet jeg ut alt som kunne påvirke magen negativt. Som ost, melk, hvete, hvitløk, sterke krydre osv. Deretter prøvde jeg å innta små porsjoner med det meste, unntatt hvete. Det meste gikk greit, så nå spiser jeg ok, men holder meg unna de verste.  Da jeg omsider skulle få melk tilbake i kosten siden jeg elsker melk, skjønte jeg raskt at det var noe som ikke var greit. Jeg ble så dårlig av melk, og jeg blir enda veldig dårlig, så jeg har kuttet ut melk totalt. Det går greit i sauser eller når det er blandet inn, men ikke råproduktet. Jeg tåler heller ikke hvete nå, godteri eller andre ting som lakris, sjokolade osv. Det er skikkelig kjipt og har gått utover livskvaliteten min.

HVA ER FODMAP?

FODMAP-karbohydratene absorberes dårlig i tynntarmen, og passerer derfor videre ufordøyd til tykktarmen, hvor tykktarmsbakteriene bidrar til gassdannelse. Økt gassdannelse kan både gi smerter, oppblåst mage og forstyrret avføringsmønster


Matvaregruppe
Lite FODMAP (kan brukes) Mye FODMAP
Frukt: Bananer, blåbær, druer, kiwi, sitrusfrukter, bringebær, ananas Epler, pærer, mango, hermetisk frukt, vannmelon, honning, tørket frukt, fruktjuice, fruktose
Grønnsaker: Gulrot, sellerirot, tomat, grønne salater, spinat, oliven, poteter Asparges, blomkål, rosenkål, bønner, belgfrukter, kål, hvitløk, fennikel
Kornprodukter: Ris, havre, polenta, mais, surdeig av spelt Rug, hvete, bygg
Melkeprodukter: Laktosefri melk, rismelk, havre, soyamelk av soyaprotein, brie, harde oster, camembert, laktosefri yoghurt, sorbet Melk, is, yoghurt, bløte oster
Søtt: Sukker, glukose, sirup (små mengder), søtningsstoffer som ikke ender på -ol Sorbitol, mannitol, isomalt, maltitol, xylitol, honning

 

Det viktigste jeg vil si er at det alltid er lurt å snakke med en lege eller fagperson før man begynner å eksperimentere selv, men jeg hadde nok ikke klart meg uten denne dietten, eller jeg hadde jo forstått at det var noe, men nå kan jeg jobbe meg bedre. Og så er det viktig å ta vare på psyken, slappe av, og ta hver dag som den er. Det er tøft for meg å åpne opp om dette, spesielt med tanke på at jeg faktisk enda sliter med det, og at jeg til tider har så vondt at det kan påvirke hele dagen. Det som gjør at jeg skriver om det er fordi jeg er sikker på at andre sliter med det samme, og at jeg synes at det bør snakkes mer om. Det er tross alt veldig vanlig, men da jeg oppdaget det, følte jeg meg veldig alene. Så klem fra meg og den irriterte magen min <3

 

7 Comments

  • Jeg synes det er så fint at du deler dette! Har slitt med akkurat det samme de to siste årene. IBS har gjort at jeg har utviklet sosialfobi-fobisk angst og panikk angst så jeg forstår deg så utrolig godt. Jeg er til tider livredd for å dra på forelesninger fordi jeg ikke vet hvordan magen min takler maten jeg spiste til frokost. Helt ærlig trodde jeg at jeg var den eneste sliter med dette, så tusen takk for at du deler dette! Stå på! <3

  • Hei jeg har det samme som deg + treg tarm. Er veldig ny til dette så sliter med å finne ut hva jeg skal spise. Føler at low foodmap gjør at jeg ikke kan spise noe som helst. Jeg går siste året mitt på videregående og føler meg litt lost på hva jeg kan spise til lunsj, føler jeg reagerer på alt! Har den siste tiden prøvd å spise salater med kylling, men ser nå at jeg ikke bør spise spinat heller. Blir bare så sliten av at jeg føler at jeg ikke kan spise noe som helst. Kunne du kommet med noen tips til hva du spiser til lunsj, middag og frokost? Siden jeg har treg tarm i tillegg, går jeg på pulverposer for å hjelpe meg med å fordøye maten og få den ut igjen. Hadde forstoppelse i et halvt år, der jeg kun fikk ut pitte litt i løpet av de 6 månedene. Var en ny verden for meg etter at jeg startet på disse pulverposene fordi jeg fikk faktisk tømt tarmen. Hadde så store smerter hver dag fordi tarmen holdt på å sprekke. Men ting er fortsatt ikke bra enda, er så slitsomt å teste ut ting man tåler og ikke. Skulle så sykt ønske jeg bare kunne spise hva jeg ville…

  • Hei jeg har det samme som deg + treg tarm. Er veldig ny til dette så sliter med å finne ut hva jeg skal spise. Føler at low foodmap gjør at jeg ikke kan spise noe som helst. Jeg går siste året mitt på videregående og føler meg litt lost på hva jeg kan spise til lunsj, føler jeg reagerer på alt! Har den siste tiden prøvd å spise salater med kylling, men ser nå at jeg ikke bør spise spinat heller. Blir bare så sliten av at jeg føler at jeg ikke kan spise noe som helst. Kunne du kommet med noen tips til hva du spiser til lunsj, middag og frokost? Siden jeg har treg tarm i tillegg, går jeg på pulverposer for å hjelpe meg med å fordøye maten og få den ut igjen. Hadde forstoppelse i et halvt år, der jeg kun fikk ut pitte litt i løpet av de 6 månedene. Var en ny verden for meg etter at jeg startet på disse pulverposene fordi jeg fikk faktisk tømt tarmen. Hadde så store smerter hver dag fordi tarmen holdt på å sprekke. Men ting er fortsatt ikke bra enda, er så slitsomt å teste ut ting man tåler og ikke. Skulle så sykt ønske jeg bare kunne spise hva jeg ville…

  • Jeg har akkurat det samme som deg! Begynte motivert på food-map men for meg ble det for tungvindt med å hele tiden passe på hav jeg spiser. Går rundt med vondt i magen hele tiden og det er ingen som kommer med noe som hjelper… utrolig irriterende og det ødelegger både for aktivitet og det å dra ut pga magesmerter.. føler med deg!!

  • uansett hvor sært dette høres ut, men gud være med deg for at du faktisk deler dette! jeg har slitt så utrolig med det samme og følte at jeg ikke ble tatt seriøst. turte til slutt ikke å være med på ting, fordi jeg var redd for at det ikke skulle være en do i nærheten da magen aldri spilte på lag. føler idag at jeg har kjempet meg tilbake, men sykt hvor så sjenerende det skal være hvis noen spør..
    takk for at du er åpen!

  • Har hatt IBS siden jeg var 12 år, i dag er jeg 21… det har ikke alltid vært lett, og i fjor fikk jeg utviklet angst i sammenheng med IBSen. Men det er mulig å leve med det, og akkurat nå er jeg inne i en periode hvor det ikke har slått ut på flere måneder. ?

  • Ååhh! Jeg har også fått den diagnosen, IBS.Slitt med magen så lenge jeg kan huske, og tok masse prøver for å se om jeg hadde cølliaki eller laktoseintolleranse. Prøvde å bruke Foodmap, men syntes det var SÅ vanskelig. Nå skal jeg gi det ett forsøk til. Er så bra at du tørr å skrive om sånne ting, stå på!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *